Sousa, Letícia Pereira dos Santos Barbosa deLeite, Priscila Maria Sarmeiro Correa MarcianoVieira, Angela AparecidaFaria, Anderson CarlosVieira, Lucia2025-06-092025-06-09https://repositorio.univap.br/handle/123456789/981Bacterial cellulose membrane (BCM) is a biomaterial synthesized by bacteria of the genus Gluconocetobacter hansenii with a higher degree of purity than plant cellulose. The commonly used raw material for manipulating bacterial cellulose is kombucha, a beverage consumed by a vast population around the world that promises health benefits. The beverage is composed of tea species Camellia sinenses and a carbon source, refined sucrose, and a starter culture of bacteria and yeast with 10% fermented tea (starter tea) to activate the fermentative process. The Kombucha’s bacterial cellulose membranes (KBCM) are formed over 7 to 10 days on the surface of the fermented product and have the appearance of a gelatinous membrane, this being the by-product of interest. In this work, the objective was to obtain the membrane composed of cellulose via Kombucha and purify it to obtain crystalline cellulose. The purification was performed with distilled water and 0.5M NaOH sodium hydroxide solution to remove residues from the fermentation, successfully removing sugars and bacteria. At the end of the experiments, a lighter film was obtained with coloration close to white, and comparative analyses were performed to verify the structural chemical composition, crystallinity, and morphology of the samples by techniques FTIR, DRX, and SEM, respectively. Then, once the biomaterial was purified, the range of applications expanded to several products to meet the biomedical area, sustainable packaging, and even the fashion industry.A membrana de celulose bacteriana (BCM) é um biomaterial sintetizado por bactérias do gênero Gluconocetobacter Hansenii com maior grau de pureza que a celulose vegetal. A matéria-prima comumente utilizada para a manipulação da celulose bacteriana é o kombuchá, bebida consumida por uma vasta população em todo o mundo que promete benefícios à saúde. A bebida é composta por chás da espécie Camellia sinenses e uma fonte de carbono, sacarose refinada, e uma cultura inicial de bactérias e leveduras com 10% de chá fermentado (chá inicial) para ativar o processo fermentativo. As membranas de celulose bacteriana (KBCM) do Kombuchá são formadas ao longo de 7 a 10 dias na superfície do produto fermentado e têm a aparência de uma membrana gelatinosa, sendo este o subproduto de interesse. Neste trabalho, o objetivo foi produzir a membrana composta de celulose via Kombuchá e purificá-la para obter a celulose cristalina. A purificação foi realizada com água destilada e solução de hidróxido de sódio NaOH 0,5M para remoção dos resíduos da fermentação, com sucesso na remoção de açúcares e bactérias. Ao final dos experimentos, foi obtido um filme mais claro com coloração próxima ao branco, e análises comparativas foram realizadas para verificar a composição química estrutural, cristalinidade e morfologia das amostras pelas técnicas FTIR, DRX e SEM, respectivamente. Depois, uma vez purificado o biomaterial, o leque de aplicações se expandiu para diversos produtos para atender a área biomédica, embalagens sustentáveis e até mesmo a indústria da moda.pdfenEffect of water and alkali on purification bacterial cellulose membrane from KombuchaEfeito da água e do álcali na purificação da membrana de celulose bacteriana de KombucháArtigos de PeriódicosLetícia Pereira dos Santos Barbosa de SousaPriscila Maria Sarmeiro Correa Marciano LeiteAngela Aparecida VieiraAnderson Carlos FariaLucia Vieirahttps://doi.org/10.33448/rsd-v10i15.23267Bacterial celluloseKombuchaPurificationCrystallinityWaterAlkaliSOUSA, L. P. dos S. B. de .; LEITE, P. M. S. C. M. .; VIEIRA, A. A.; FARIA, A. C. .; VIEIRA, L. Effect of water and alkali on purification bacterial cellulose membrane from Kombucha . Research, Society and Development, [S. l.], v. 10, n. 15, p. e526101523267, 2021. DOI: 10.33448/rsd-v10i15.23267. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/23267. Acesso em: 4 jun. 2025.University of Paraiba ValleyUniversity of Paraiba ValleyUniversity of Paraiba ValleyUniversity of Paraiba ValleyUniversity of Paraiba Valley