Fontes, VitóriaPereira, Douglas CubasLyra, Lucas FerreiraSakane, Kumiko Koibuchi2025-03-272025-03-27https://repositorio.univap.br/handle/123456789/779Currently, Brazil is the largest exporter and producer of coffee in the world, and it is the second most consumed beverage in the world, only behind water. In the years 2019 and 2020 it is estimated that the world consumption of coffee was 168.84 million bags of 60 kg, Brazil consumed 20 million bags of coffee, the second-largest consumer in the world, only behind the United States with 25 million bags. The techniques such as infrared spectroscopy has been applied in the food industry, as it is a fast, easy technique, without the need for reagents, free from polluting processes, and capable of analyzing the simultaneous composition of the constituents. The present study aims to analyze the changes in the chemical constituents of Brazilian commercial coffees as a function of shelf life through Fourier transformed infrared spectroscopy (FT-IR) associated with chemometric methods. The experiments were carried out within the expiration date, 6 months, and a year after the expiration date. Spectra were obtained in the range from 4000 to 500 cm-1. The studies of Principal Component Analysis (PCA) and Hierarchical Cluster Analysis (HCA) were made as discrimination methods. The areas in the region from 2970 to 2830 cm-1 and 1765 to 1720 cm-1 were calculated to analyze the alteration as a function over time. The results suggest that these bands in coffee are sensitive over time and to the storage conditions, promoting changes in aroma and flavor.Atualmente, o Brasil é o maior exportador e produtor de café do mundo, sendo o café a segunda bebida mais consumida no mundo, atrás apenas da água. Nos anos 2019 e 2020, estima-se que o consumo mundial de café foi de 168,84 milhões de sacas de 60 kg, sendo que, o Brasil consumiu 20 milhões, tornando-o o segundo maior consumidor do mundo, atrás apenas dos Estados Unidos com 25 milhões de sacas. Técnicas como a espectroscopia no infravermelho têm sido aplicadas na indústria alimentícia, por serem rápidas, fáceis, não necessitarem reagentes, não envolverem processos poluentes e serem capazes de analisar a composição simultânea dos constituintes. O presente estudo tem como objetivo analisar as alterações nos constituintes químicos de cafés comerciais brasileiros em função da vida de prateleira por meio de espectroscopia no infravermelho com transformada de Fourier (FT-IR) associada a métodos quimiométricos. Os experimentos foram realizados dentro do prazo de validade, 6 meses e um ano após o prazo de validade. Os espectros foram obtidos na faixa de 4000 a 500 cm-1. O estudo de Análise de Componentes Principais (PCA) e Análise de Agrupamentos Hierárquicos (HCA) foram realizados como métodos de discriminação. As áreas na região de 2970 a 2830 cm-1 e 1765 a 1720 cm-1 foram calculadas para analisar a alteração em função do tempo. Os resultados sugerem que essas bandas no café são sensíveis ao tempo e às condições de armazenamento, causando assim, alterações no aroma e sabor.pdfen-USApplication of mid-infrared vibrational spectroscopy with Fourier transform (FTIR) in quality evaluation in commercial coffeesAplicação da espectroscopia vibracional no infravermelho médio com transformada de Fourier (FTIR) na avaliação de qualidade em cafés comerciaisArtigos de PeriódicosVitória FontesDouglas Cubas PereiraLucas Ferreira LyraKumiko Koibuchi Sakane10.33448/rsd-v11i9.31753CoffeeInfrared spectroscopyChemometric methodsFONTES, V. et al. Application of mid-infrared vibrational spectroscopy with Fourier transform (FTIR) in quality evaluation in commercial coffees. Research, Society and Development, [S. l.], v. 11, n. 9, p. e27411931753, 9 jul. 2022. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/31753.Universidade do Vale do ParaíbaUniversidade do Vale do ParaíbaUniversidade do Vale do ParaíbaUniversidade do Vale do Paraíba